dilluns, 26 d’octubre del 2009

OCUPACIÓ I FESTA ZONA VERDA MAS LLUI









Aquest cap de setmana i organitzat per la Coordinadora d´Oposició a la Modificació del PGM s´ha realitzat una festa reivindicativa al barri del Mas Llui ocupant una zona verda al lloc on es preten construir un gran edifici de vivendes.
Durant la setmana s´ha netejat l´espai i divendres i dissabte si han fet diferents activitats per a nens i nenes com una xocolatada, un concurs de dibuix,una pintada de mural, pallassos etc..
L ´assistencia ha sigut molt alta amb la participació de molt nenes i nenes que han gaudit d´aquest espai al final del Parc Europa.
Tambe es va fer una acampada i un dinar popular amb l´assistencia d´unes 80 persones.
Una vegada acabat el dinar una part dels assistents es van fer una fotografia per a conmemorar el Dia d´Acció Climatica.
La COMP continuarà treballant per a difondre el seu missatge que no es altre que aturar aquesta modificació puntual del PGM doncs creiem que es un engany per a tots els veïns i veïnes de Sant Feliu.

COM AFECTARIA LA MODIFICACIO DEL PLA
GENERAL A SANT FELIU I AL SEU ENTORN
TORRENT DEL DUC:
Actualment és una zona boscosa. Es requalifiquen 292.000 m2 a: ZONES DE
PARCS I JARDINS EN SÒL FORESTAL 6b(f). Construir 292.0000 m2. de parcs
i jardins dintre d’un Parc Natural és una aberració i un increment considerable del cost de manteniment que tindrà que suportar la ciutat.
L’Ajuntament diu que això és la protecció definitiva de Collserola. El Consorci de Collserola recomana que la zona passi a FORESTAL (27).
La defensa de Collserola, no es real ni té suficients garanties.
CARRETERA:
Destrueix directament 50.000 m2 de sòl forestal, 7 jaciments arqueològics i afecta
greument l’equilibri ecològic de la zona. Diuen que és un bé per la ciutat, per solucionar el trànsit pesant i que serà una via ràpida per entrar i sortir de St. Feliu.
Es increïble que l´Ajuntament plantegi que per dins d´un Parc Natural es pugui construir una via ràpida de circulació. El Consorci de Collserola permet una via de 5m. d’amplada per on no passen dos camions.
A més no es pot justificar fer una carretera per resoldre un problema de mobilitat dels vehicles particulars, quan aquest ja està resolt d’una manera més directa, ràpida i econòmica, pel carrer Comerç.
La carretera, a part de beneficiar la CEMEX, és de molt dubtosa utilitat per a la ciutat.
SANSON:
La cimentera, com a cooincineradora de residus, és incompatible amb la proximitat del nucli urbà habitat de la ciutat i la seva ubicació dintre del Parc Natural de Collserola.
No pot haver-hi PLA que no contempli aquesta situació.
REQUALIFICACIÓ
Requalificació de 15.423 m2 de zones verdes i equipaments de St. Feliu, al barri de Mas Lluí, zones que són propietat dels ciutadans i ciutadanes de St. Feliu. Mas Lluí, segons INCASOL és un exemple urbanístic de Catalunya.
És responsabilitat de les institucions públiques i dels ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu vetllar per defensar la integritat del seu territori.
La requalificació és un greuge per St. Feliu i una estafa per els qui van comprar els seus habitatges i alhora van pagar els solars destinats a zones verdes i equipaments. A mes aquest barri està sotmès a una reivindicació històrica per un PLA D´EQUIPAMENTS.
L´Ajuntament ha fet servir una tàctica molt corrent , ha abandonat aquestes zones fins que han esdevingut camps marginals i això ho fa servir, com excusa, per a arrabassar-les.
MOBILITAT:
La MP del PGM no contempla cap Pla de viabilitat per a la mobilitat al municipi, a més quedaria agreujada per l´augment demogràfic a Mas Lluí en un 20% fruit de la propera realització de la HOESTCH (400 habitatges, 1600 habitants) i la proximitat en la FRONTERA amb St. Just del nou barri de Mas Lluí II (1500 habitatges, 6000 habitants) que a la força viurà de cara a St. Feliu. També s’ha de ressaltar que la mobilitat interurbana resta totalment fracturada i que el nou traçat del METRO tampoc ho resol.
Sant Feliu està al límit del col·lapse urbanístic i de mobilitat. Així com la ctra. del Pla va ser útil, com a variant del trànsit del centre urbà, la MP del PGM, i la seva RONDA NORD, no resoldrà res i agreujarà el problema.
ECONOMIA:
La generació de recursos econòmics amb l’ampliació de la zona industrial del PLA i la requalificació de zones verdes i equipaments al Mas Lluí de St. Feliu, no reverteix a la ciutat.
L’ampliació de la zona industrial del PLA servirà per benefici d’uns propietaris privats. La construcció de 265 habitatges a Mas Lluí beneficia al promotor privat del projecte que li genera un guany de 52.000.000 €.
La situació de la CEMEX és poc clara pel que fa al seu futur; ha acomiadat a més de 50 treballadors, fa mesos que no posa en marxa els forns, i no ha fet l’inverssió per l´instal·lació de les mesures correctores per incinerar residus. Quan al novembre, s’acabi la moratòria que tenia, no podrà incinerar.
El pacte econòmic en vers la Ctra. l’obliga a pagar la tercera part, uns 2.000.000 € La situació de fallida financera de la CEMEX pot portar a dues situacions iguals de dolentes per a Sant Feliu: que s’aprovi la MP del PGM i la cimentera no pagui la seva part i es requalifique Mas Lluí o que es faci la Ctra., que la CEMEX acabi plegant i ens quedem amb la carretera feta, quasi de cap utilitat i Mas Lluí igualment requalificat. El pressupost és de 6.000.000€. Alguna vegada s’ha
realitzat una obra per l’import pressupostat? Qui acabarà pagant el cost total?
Tot fa pensar que la Ctra. es la excusa per justificar la requalificació dels terrenys a Mas Lluí, per proporcionar un negoci multimilionari al Sr.Paz Dorado.
Recordem que al 2006 ja apareixia, en un document oficial, la permuta de sòl residencial urbà per la compra de la Sala Iberia. Al final se li va comprar a un preu fora de mercat i amb moltes presses i també obtindrà igualment els solars urbans edificables.
ARA ÉS QUAN CAL UN PROJECTE DE FUTUR
DE VERITAT PER A SANT FELIU

7 comentaris:

  1. Hola: Soy uno de los vecinos que asistió a la fiesta este fin de semana. Felicito a esta Coordinadora d´oposició a la modificació del PGM. Hechos así pueden unir a los vecinos y hacernos salir a la calle.
    Me enteré de que el Ayuntamiento de St.Feliu tampoco va a llevar a APROBACION PROVISIONAL esta modificación del PGM en el Pleno de este mes de Octubre. La buena noticia es que el Ayuntamiento tiene problemas. Esta aprobación (previa a la aprobación definitiva por parte de la Generalitat) parecía que iba a ser un paseo militar en el mes de abril. 20 concejales habían votado a favor de la modificación y sólo uno en contra (ERC), y se hizo creer que los vecinos de Mas LLuí apoyaban también la propuesta. Si no hubiera sido por la reacción de los vecinos (más de 1.500 firmas y alegaciones presentadas, manifestaciones etc.) esto hubiera sido pan comido. En estos momentos, según me enteré, la votación entre concejales sería de 11 a favor y 10 en contra. ¡Vaya cambio!
    Por cierto la APROBACION INICIAL por goleada 20 a 1 fue en el Pleno de Noviembre de 2008. Ya ha pasado un año.
    Os animo para que sigáis tirando del carro aunque los vecinos seamos demasiado comodones. Tenemos que ser el mayor problema para el Ayuntamiento. Y eso que, por lo visto, otros problemas no les faltan:
    El Ayuntamiento de Molins no ha aprobado todavía esta modificación del PGM en la parte que les toca. Hay problemas.
    La modificación del PGM altera la delimitación de espacios naturales protegidos o espacios incluidos en la “xarxa natura 2000”. Esta alteración sólo es admitida si se demuestra científicamente que es consecuencia de una evolución natural. Si se entiende así, el organismo competente debe remitir una propuesta de descatalogación a la Comisión Europea. Y esperar a que la Comisión Europea esté de acuerdo. (Tomé nota de este punto porque me pareció muy importante. Es el Real Decreto Legislativo 2/2008 de 20 de junio).
    Parece ser que la depuradora de la Vall Baixa de Llobregat, que está ubicada en Sant Feliu, está al límite de su capacidad depuradora. Las nuevas aportaciones de las urbanizaciones aprobadas en Sant Feliu y en Sant Just van a sobrepasar el caudal de saturación, aun en tiempo seco. Tal es así que La Agencia Catalana del Agua y el Area Metropolitana de Barcelona exigen que en los nuevos sectores urbanos se construyan redes de saneamiento separativas, con conducciones independientes de aguas pluviales y residuales, tanto en edificios como en calles.
    El otro día me enteré de lo que no me había enterado en meses. Seguro que hay un montón de información que nos interesa a todos, y que nos puede motivar. Al menos a mi me animó a participar escribiendo esta nota. Teneis que promover fiestas así, o lo que sea. ¡Animo!
    Julius de Sant Feliu

    ResponElimina
  2. Hola seguidors del NO a la Modificació del PGM:
    Em sembla bé el que diu el Julius de Sant Feliu, tot i escriure en català (és broma).
    Hi ha una notícia i és que crec que s'ha presentat un dossier al Síndic de Greuges de Sant Feliu. Algú sap alguna cosa d'aquest tema?
    L'informe del Parlament Europeu aprovat el 26 de març de 2009, que és demolidor sobre l'urbanisme a Espanya, reflecteix que l'urbanisme a Espanya ha deixat de ser una eina de regulació del sòl d'acord a les necessitats col• lectives, per convertir-se en la clau del finançament municipal, en uns casos, i de l'enriquiment ràpid i il• lícit en altres. Doncs bé aquest informe dóna una gran importància a les opinions dels síndics de greuges.
    Em sembla que tot el que tingui informació o opinions sobre el tema, estaria molt bé que ho reflectís aquí.
    Carla de MasLluí

    ResponElimina
  3. L'informe de la Comissió Europea que esmenta la Carla és l’anomena’t INFORME AUKEN, aprovat el 26 de març de 2009 per gran majoria i és demolidor sobre l’ urbanisme a Espanya.

    Margret AUKEN 2.008 755463es
    http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/pr/755/755463/755463es.pdf

    S'arriba a suggerir la interrupció de fons que no siguin utilitzats d'acord amb les normatives europees i a demanar una moratòria "de tots els plans urbanístics nous que no respectin els criteris rigorosos de sostenibilitat ambiental i responsabilitat social".

    Margret Auken diu: "He vist urbanisme massiu a Europa, però el d'Espanya és surrealista".
    AUKEN ens recorda que aquest document va ser fet en resposta a les més de 15.000 reclamacions rebudes a la Comissió de Peticions per ciutadans europeus, sobretot espanyols. "No conec altres ciutadans a Europa que hagin reaccionat com els espanyols davant el que està passant al seu país, ni els grecs, ni els italians que poden estar en situacions similars han actuat així, i per això, espero que aquesta notícia sigui ben rebuda pels espanyols ".
    Per la seva banda, l'eurodiputat David Hammerstein va destacar
    "Ja no valen defenses patrioteres, ara toca fer canvis legals i prendre mesures visibles per mostrar als europeus que l'Estat espanyol i els governs autonòmics prenen seriosament les crítiques rebudes al llarg dels últims 5 anys.
    "L'aprovació de l'informe AUKEN envia un clar missatge polític i jurídic a la societat i governs centrals, autonòmics i municipals, ja que fa una crida a les institucions espanyoles i a les europees per tal que s'actuï amb tota la seva força i legitimitat contra la borratxera urbanística que ha patit Espanya durant els últims anys, i que a més resulta ser una de les causes principals de la dura crisi econòmica que patim ", va ressaltar Hammerstein.
    "Hauran de prendre bona nota del mateix els ajuntaments, els jutjats, els governants, els legisladors, i fins a la mateixa Comissió Europea i el Tribunal Europeu de Justícia, que tramitin diverses denúncies relacionades amb els abusos urbanístics".
    Cal recordar que la modificació del PGM que afecta Sant Feliu i a Molins està promoguda per un empresari (el Sr. Paz Dorado) que ha estat condemnat per malversació de fons concedits per la Unió Europea, després d'un procés que ha durat gairebé 8 anys. Per a més informació podeu entrar a Google posant: paz dorado montilla.
    Un altre veí de Mas LLuhí

    ResponElimina
  4. Hola,
    Jo, malauradament, no vaig poder assistir a la festa d’aprofitament dels espais legals i legítims dels veïns i veïnes de Sant Feliu, com som les zones verdes del nostre poble. Sembla ser que va ser tot un èxit, enhorabona. He llegit, també, que vau ser vosaltres mateixos els que vau netejar l’espai..., és molt fort. Resulta que tenim un barri nou (de fa 10 anys, aprox.) que va ser construït i parcel•lat amb criteris urbanístics de sostenibilitat i cohesió, on es va tenir cura de que el barri tingués els seus espais de servei i lleure, amb vivenda protegida, per a integració de tothom, es a dir, un barri on viure i conviure i ara no solsament no acondicionen les zones verdes, (penso que en 10 anys, plantar 4 arbrers i retallar les herbes no representa un cost inassolible per l’ajuntament) sinó que, a sobre, les volem requalificar per fer vivendes..., increïble.
    Bé, penso que és una gran idea la de aprofita els nostres espais, de ocupar-los i gaudir d’ells. Conteu amb mi per defensar-los i també, com no, per gaudir-los.
    Gràcies per la vostre inestimable feina.

    Un veí de Sant Feliu

    ResponElimina
  5. Hola! Vaig estar l'altre dia a la xocolatada i volia agraïr a tots aquells que han fet l'esforç de tirar endavant aquesta trobada. Gràcies a aquestes inicatives molts veins anem "despertant" i comencem a defensar l'entorn en el que volem viure. A part del tema de la recalificació, que es una vergonya, es sorprenent també veure els escassos serveis dels que disposem i l'escàs manteniment de les zones verdes i públiques. La veritat es que tot sent-hi capital de comarca, Sant Feliu està a la cua de les ciutats del voltant.
    Veína de Mas Lluhí.

    ResponElimina
  6. Penso que jo com a moltes altres persones que van decidir viure a Mas Lluhí amb les seves famílies vam prendre aquesta decissió perque ens va semblar un barri sa, ampli, verd on poder viure.
    Quina ha estat la nostra sorpresa al comprovar que desde que vivim aquí hem vist deteriorar-se el nostre entorn per la falta de manteniment i neteja, hem hagut de portar els nostres fills a guarderies privades perque no hi ha més que una pública de la via cap amunt, no disposem de serveis...es a dir, que la nostra idea inicial de barri per viure cada cop es més llunyana.
    L'espai "verd" que ens envolta com el que volen recalificar està ple de papers, cagades de gos i escombreries, potser per cansar a la gent de veure-ho en aquestes condicions i perque prefereixin veure un edifici?

    Mas Lluhí necessita ja un pla de revitalització i acondicionament del barri a les necessitats de la població que te. No volem ser barri dormitori, tenint que anar a fer tot fora, volem un barri per viure!

    ResponElimina
  7. Que fàcil és queixar-se ara de que ens facin pisos al costat de casa, quan fa uns pocs anys, on ara viviu, tot Mas Lluí eren camps... Jo hi anava a passejar i ara... per arribar al camp, haig de fer massa camí i no em veig en cor de fer-ho. Tot sigui per a que un dia s'aturi la febre del maó i del formigó.

    ResponElimina